1634-9

1634-2

1634-3

نمایش کمدی “رابطه باز زناشوهری” برداشت آزادی از نمایشنامه فرانکا رامه و داریوفو به روایت و بازنویسی دکتر محمود کریمی حکاک، نخستین کار تئاتری به زبان فارسی این نمایشنامه نویس، کارگردان، پژوهشگر، بازیگر، طراح رقص و استاد هنر دانشگاه سی ینا در شرق آمریکا با بیش از از 4 دهه فعالیت در صحنه تئاتر حرفه ای آمریکاست که در روز شنبه 14 اکتبر در “تئاتر ماس” سانتا مانیکا و روز 21 اکتبر در کتابخانه “هانتیگتون بیچ” در اورنج کاونتی بر روی صحنه می آید.
این نمایش اولین اثر تئاتری فستیوال سینمای نامریی است. فستیوالی که هدف اصلی آن ارائه ایده های نهفته در آثار هنرمندان می باشد که در لفافه مفاهیم سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و نژادی ظهور کرده و به سمت افق های تحول انسانی و مدنی قدم بر میدارد.
نمایش “رابطه باز زناشوهری” همانطور که از نام آن پیداست، با طنزی کم نظیر، با بازی شیلا وثوق بازیگرتئاتروتلویزیون و تهیه کننده ساکن لس آنجلس و افشین کتانچی بازیگر سرشناس تئاتر و تلویزیون ایران، داستان زندگی زوج میانسالی را بیان می کند که پس از حوادث ۱۳۸۸ (۲۰۰۹) ایران مجبور به مهاجرت شده واز طریق کشور فرانسه خود را به آمریکا می رسانند. مرد دچار بحران هویت می شود. سرخوردگی های پیاپی اجتماعی، سیاسی و خانوادگی باعث می شود که فکر کند تغییر در نوع ارتباط با همسرش ممکن است نجات بخش رابطه شان باشد. زن نیز در برخورد با جامعه غالب دچار تزلزل شخصیت شده، در بحران هویت با همسرش شریک است و طبیعتا به دنبال ترمیم رابطه خانوادگی خودش است. این بحران با بزرگ شدن و ترک خانه تنها فرزندشان تشدید پیدا کرده به اوج می رسد.
خانم مهین کریمی حکاک، از حامیان هنر و فرهنگ ایرانی جامعه لوس آنجلس، سرمایه گذاری این تئاتر را بر عهده گرفتند. متن اولیه این نمایش (ترجمه فارسی ایرج زهری) توسط خانم طاووس مشتاق به گروه معرفی شد وحمید سعیدی طراح و مجری موسیقی است که به صورت زنده اجرا می شود. ژولیت نیکوغاسیان مدیریت صحنه را به عهده دارد. مریم راسخ طراح لباس و دکتر روجا ابراهیمی دراماتورگ این نمایشنامه هستند.
اولین تمرین این نمایش با حضور تماشاچی به دعوت منصور تایید درتاریخ ۴ آگوست ۲۰۱۸ در سنترال استیج شمال کالیفرنیا به روی صحنه رفت و با چنان استقبالی روبرو شد که گروه مجبور شد یک شب دیگر نمایش را تمدید کند.
دکترمحمود کریمی حکاک، طراح و کارگردان نمایش می گوید: “همانطور که شکسپیر بیان می کند “زندگی صحنه نمایشی است که ما همه بازیگران آن هستیم”، پس زندگی یک نمایش است، نمایشی که در آن هر عملی بازتاب زندگی درونی و بیرونی ماست. ما به تئاتر می رویم تا از زندگی و تحول شخصیت ها در مقابل چشمان مان درس بگیریم. ما با رنج ادیپ همذات پنداری می کنیم، عصیان آنتیگونه را تحسین می کنیم، جاه طلبی های مکبث را محکوم می کنیم، بر ساده انگاری شاه لیراشک می ریزیم، تلاش های صلح آمیز لیستراتا را ارج می نهیم، از تارتوف احساس نفرت می کنیم، از شیطنت های پاک لذت می بریم و با طنز مبارک به خنده می افتیم. با این وجود، اغلب پس از ترک سالن نمایش آموزه های آن را به فراموشی می سپاریم.”
آقای دکترکریمی حکاک معتقد است برای نمایشنامه نویسانی چون داریوفو و فرانکا رامه، تئاتر میدانی است برای آموزش و یادگیری: “آنها دربسیاری از آثارخود دهشت انگیزترین وقایع را در لفافه نرم کمدی ارائه می کنند. این شیوه نه فقط برای خنداندن تماشاچی، بلکه برای روشن ساختن وقایع پیرامون او به کار گرفته می شود. “
دکتر روجا ابراهیمی دراماتورگ نمایش می گوید: “نمایش “رابطه باز زناشوهری” در سال 1982 میلادی به زبان ایتالیایی نوشته شده است، یعنی در دوره ای از تاریخ این سرزمین که در آن به مدد فعالیت ها و اعتراضات مدنی – به ویژه مشارکت زنان – کشور خود را از پس مانده های تاریک فاشیسم رهایی می بخشید. این دوران دورانی است که در آن پس از تصویب قوانین مربوط به اعمال طلاق، سقط جنین، کیفری کردن قتل های ناموسی و تبیین حقوق خانواده، جامعه ایتالیا در برخورد مابین سنت و مدرنیسم دچار دگرگونی های عمیقی می شود. نویسندگان این اثر با بیانی سمبلیک این بازخورد را از دیدگاه جامعه شناختی و روان شناختی بررسی کرده اند. تاریخ خلق این اثر بدان معنا نیست که این متن در روزگار ما دیگر ارزش و سندیتی ندارد: آیا در زندگی فعلی ما چالش های مشابهی وجود ندارد؟آیا با وجود امید تک تک ما برای دستیابی به دنیایی آزاده تر هنوز اتفاق نمی افتد که گاه گاه متحجرترین باورها را در لایه های پنهان اندیشه خود بیابیم؟ قرن ها سلطه مردسالاری حقیقتی نیست که یک شبه از صحنه تاریخ پاک بشود و هر گونه حرکتی به سمت تساوی حقوق به ناچار باید با روان جمعی جامعه روبرو شده و تعادل های جنسیتی باستانی را به چالش بکشد.”
یکی از جنبه هایی که از دیدگاه دکتر حکاک کار بر روی این اثر نمایشی را بسیار جذاب می کند زمینه فرهنگی و تاریخی متن اصلی آن است: این نمایشنامه در دهه 80 میلادی برای روشن کردن گونه های مختلف سرخوردگی اجتماعی و سیاسی یک ملت نوشته شده است. یکی از مضامین اصلی این اثر زیبای تئاتری عواقب تزریق ایده های پسا مدرن به بطن سنتی جامعه بدون بستر سازی مناسب است، که با خیلی از مسائل زندگی و چالش های ایرانیان ساکن خارج از کشور نزدیکی مفهومی قابل توجهی دارد، به خصوص با بخشی از آن جامعه که پس از سلسله شکست های ایدئولوژیک و سیاسی به عنوان پناهنده از کشور خارج شده و در برخورد با جامعه غالب دچار از هم گسیختگی شدید شخصیتی می شود.

1634-4

1634-5

1634-6

شیلا وثوق، بازیگر، تهیه کننده و کارگردان تئاتر، فیلم و تلویزیون، بازیگر نقش زن در نمایش “رابطه باز زناشوهری” است که پیش از این هم در اکثر نمایش های هوشنگ توزیع نمایشنامه نویس و کارگردان ساکن لس آنجلس از جمله فرار بزرگ و از ماهواره با عشق ایفای نقش کرده است، درباره حضورش در این نمایش می گوید: “همانطور که می دانید من علاقه زیادی به تئاتر دارم وسال گذشته بطور اتفاقی در جشن تولد یکی از دوستان با آقای دکترکریمی حکاک آشنا شدم و به شدت تحت تاثیرشخصیت و شورو اشتیاقی که او به تئاترداشت قرار گرفتم. چند هفته بعد شنیدم که ایشان آزمونی برای گزینش بازیگر ترتیب داده اند و بدنبال بازیگرنقش اول نمایش “رابطه باز زناشوهری” هستند. دکترکریمی حکاک که کوچکترین آشنایی با کارهای قبلی من نداشت از من خواست تا در این آزمون شرکت کنم. همین مسئله مشوق من شد چرا که تا آن تاریخ هرگز برای ایفای نقش در نمایش های ایرانی آزمون نشده بودم و جامعه ایرانی از دو دهه پیش با کارهای من آشنا بود. وقتی مطلع شدم که نقش را گرفته ام بی نهایت خوشحال شدم و احساس کردم برای نخستین باربه کارمن به عنوان یک زن بازیگرازرش و اعتبارخاصی داده شده. احساس کردم بازیگرخوبی هستم و تنها با تکیه برهمین مسئله می توانم دریک نمایش خوب بازی کنم. “
خانم وثوق می گوید کار با محمودکریمی حکاک برایش بی نهایت جالب توجه و ارزشمند است: “کار با این کارگردان بیشترجنبه همکاری دارد و او ازپیشنهادهای سازنده بطور جدی استقبال می کند. تجربه ماه های گذشته به من نشان دادکه من فقط یک بازیگر نیستم بلکه می توانم در این پروژه ازجنبه های خلاق هنرم به درستی استفاده کنم واین مسئله برای من خیلی اهمیت دارد. “
مریم راسخ، طراح لباس نمایش می گوید:
” دکترکریمی حکاک با ظرافت سعی کرده اند این نمایشنامه را به گونه ای ارائه کنند که تماشاچی ایرانی مدرن آنرابپذیرد ومن به عنوان طراح لباس با توجه به تغییرات زمانی و مکانی والبته با توجه به اینکه یک زوج ایرانی بجای یک زوج ایتالیایی درام را جلومی برند، لباسهایشان را طراحی کردم. طراحی لباس این نمایشنامه درام کمدی فانتزی تجربه قابل تعمق،جذاب وشیرنی برای من بود. طراحی لباس نمایشنامه هایی ازاین دست کارآسانی نیست. به نظرمن هرچه یک اثربه دنیای واقعی نزدیکترمی شود، طراحی لباس آن سخت ترمی شود چون به عنوان یک طراح باید به فکر نشانه ها ورنگها و استایلی باشید که درعین نزدیک بودن به واقعیت، پیچیدگی روانی واجتماعی شخصیتها، روند جریان زندگی ونیزشیوه اجرایی کارگردان را بیان کند و در نهایت باهمه عناصراجرایی نمایش در تناسب کامل باشد. نمایش “ رابطه باز زنا شوهری “ اجرایی است که من توصیه می کنم خانواده ها آن راببینند و فکرمی کنم به شدت برایشان بحث برانگیز باشد. ”
حمید سعیدی در مورد طرح و اجرای موسیقی این نمایش می گوید:
” به نظر من اصلی ترین، جذاب ترین و در عین حال سخت ترین خاصیت موسیقی تاتر، زنده بودن و پویا بودن آن است. موسیقی تئاتر لحظه به لحظه به همراه متن، بازیِ بازیگران و نقطه نظراتِ کارگردان، خلق می شود و تغییر میکند و دوباره خلق میشود و دوباره تغییر میکند و این روند حتی تا لحظه آخر اجرای نمایش بروی صحنه ادامه پیدا میکند. اینگونه است که عملا تنها راه ساخت و اجای موسیقی تاتر، اجرای زنده بروی صحنه است. اینگونه است که برخلاف همه فرم های دیگر آهنگسازیِ تصویر، آهنگساز مجبور به کار و خلق موسیقی خارج از خلوت و سکوت همیشگی خویش است. برای من به عنوان آهنگساز حرفه ای این چالش برانگیزترین و در عین حال جذاب ترین بخش کار بر روی تاتر است. نمایش رابطه بازِ زناشوهری برگردانِ هنرمندانه ای از یک اثر بسیار معروف غربی است که به رنگ و بوی فرهنگ ایرانیان مهاجر درآمده است. در سرتاسر نمایش تلاش موسیقی بر این بوده و هست که در متن و بازی قرار گرفته و به خلق فضای ایرانی- غربیِ زندگیِ ما به عنوان مهاجران و دور از وطن ماندگان نزدیک شود. موسیقی در نمایش رابطه بازِ زناشوهری ضمن داشتن هویت مستقل، سعی در بیان مفهومی انتزاعی و یا گاهی عینی دارد و به دلیل درخشان بودنِ بازی ها، استحکام متن و کارگردانیِ حرفه ای، موسیقی در هیچ جای نمایش به جهت پوشش دادن نقصان و یا تصحیح ریتم بازی و نمایش استفاده نشده است.”

اطلاعات و تهیه بلیط:
Tel: 310-998-7171
www.ticketor/cmp